Referenser

Smidig föreningsekonomi och experthjälp

09.02.2023

När kalkylprogrammet börjar kännas övermäktigt är det dags att hitta smidigare sätt att sköta föreningsekonomin. Nina Brännkärr-Friberg på Project Liv hittade Nooga, och är mycket nöjd med den smidiga digitala ekonomihanteringen och expertisen som kommer på köpet.

På golvet står kassar med klappar till barn som kommer att fira jul på sjukhuset. På hyllan bredvid står mjukistaxar på rad, lagom stora att passa i ambulansens övre stuvfack så att de finns nära till hands när en liten passagerare behöver någon att krama i farten. En dam kommer plötsligt in och levererar en låda med sockor som hon stickat själv. Sådär bara. Ett besök på föreningen Project Livs kontor i Jakobstad lämnar ingen oberörd.

– Vi samarbetar med alla fem universitetssjukhus i Finland och har numera en anställd projektansvarig både i Nyland och Åboland. Vi börjar bli kända även på finskt håll och det är roligt för 40 procent av barnen som vi hjälper är finskspråkiga, säger Nina Brännkärr-Friberg som beskriver sig som arbetande styrelseordförande.

Hon tog initiativ till föreningen Project Liv som grundades 2014, en landsomfattande hjälporganisation med fokus på långtidssjuka barn och även barn med långtidssjuka föräldrar. Insikten om att barn och deras anhöriga behöver stöd för att klara sina kriser fick Nina när hennes äldste son insjuknade i leukemi.

Behövde extern hjälp med bokföringen

Ju mer föreningen växte desto mer siffror blev det att hålla reda på. Nina Brännkärr-Friberg anlitade en bokföringsbyrå, men upplevde att det dåvarande digitala systemet var aningen krångligt och övermäktigt. År 2019 kontaktade hon Nooga, som erbjöd henne en smidig och digital helhetslösning för ekonomiförvaltningen. Sedan dess har Project Liv anlitat Nooga för att sköta både föreningens bokföring och löneräkning.

– Jag håller rätt bra koll själv för jag tycker att en välgörenhetsorganisation ska kunna redogöra för varje cent, men jag ville ha stöd av en kunnig person som också kunde paketera ihop bokslut. Nooga kunde erbjuda ett skräddarsytt paket så att jag fick precis de tjänster vi behövde, säger hon.

Föreningens finansiering består av stöd från fonder och stiftelser, donationer från privatpersoner och företag samt intäkter från webbshopen och olika evenemang. Apoteken har också valt att sälja Project Livs produkter, utan extra kostnad. Dessutom har föreningen en rad stödjande årsmedlemmar, Nooga är en av dem.

Momsen är knepig för föreningar

Nina Brännkärr-Friberg är mycket nöjd med Noogas snabba kundservice och expertis. Hon nämner momsen som exempel, som är ett bekymmer för många föreningar.

Vilken del av verksamheten är momspliktig och hur ska den redovisas i bokföringen? Det här är vanliga frågor som personalen på Nooga enkelt hittar svar på. För Project Livs del har det varit aktuellt i och med att föreningen valt att hålla försäljningen från sin webbshop momspliktig.

– Jag har en kontaktperson på Nooga som jag brukar ringa och diskutera med när jag är osäker. Jag gillar att de som jobbar på Nooga är proaktiva och kommer med nya förslag, de är ungdomliga, ivriga och skickliga på moderna digitala lösningar.

Netvisor förenklar mycket

Nina Brännkärr-Friberg är speciellt nöjd med det användarvänliga programmet Netvisor för fakturering och bokföring. I mobilappen kan hon enkelt hantera betalningar, scanna in kvitton och reseräkningar.

– Det är logiskt och enkelt att använda programmet, även för en som är ovan. Jag tror att många mindre föreningar också skulle ha stor nytta av programmet, och den hjälp som en extern bokföringsbyrå kan ge när det gäller föreningsekonomin.

Nooga samarbetar med små och stora föreningar och organisationer i hela Svenskfinland. De flesta behöver bokföringstjänster, men större föreningar behöver också tjänster för löneräkning. Många är intresserade av att börja använda fakturerings- och bokföringsprogrammet Netvisor, som Nooga har specialiserat sig på. Programmet är väldigt omtyckt eftersom det kan integreras med andra system som föreningar använder, exempelvis program för anmälning och fakturering av medlemsavgifter.