Referenssit

Sujuvaa taloudenhoitoa ja asiantuntija-apua yhdistykselle

09.02.2023

Kun laskentaohjelman käyttö alkaa tuntua ylivoimaiselta, on aika löytää sujuvampia tapoja hoitaa yhdistyksen taloutta. Project Liv:in Nina Brännkärr-Friberg löysi Noogan ja on nykyään erittäin tyytyväinen joustavaan digitaaliseen taloushallintoon ja sen mukana tulevaan asiantuntemukseen.

Lattialla on lahjakasseja joulua sairaalassa viettäviä lapsia varten. Hyllyllä istuu vieri vieressä pehmoleluja, jotka mahtuvat ambulanssin ylimpiin säilytyslokeroihin niin, että ne ovat käden ulottuvilla silloin kun pieni matkustaja tarvitsee jotain halattavaa matkalla sairaalaan. Yhtäkkiä sisään astuu nainen, joka tuo mukanaan laatikollisen itse neulomiaan villasukkia. Vierailu Project Liv ry:n toimistolla Pietarsaaressa ei jätä ketään kylmäksi.

– Teemme yhteistyötä Suomen kaikkien viiden yliopistosairaalan kanssa ja palkkalistoillamme on nykyään projektipäälliköitä sekä Uudellamaalla että Ahvenanmaalla. Alamme pikkuhiljaa olla tunnettuja myös suomenkielisten keskuudessa, mikä on hauskaa, koska 40 % auttamistamme lapsista on suomenkielisiä, sanoo Nina Brännkärr-Friberg, joka kuvailee itseään työtä tekeväksi hallituksen puheenjohtajaksi.

Hän pani alulle vuonna 2014 perustetun Project Liv -yhdistyksen, joka on valtakunnallinen pitkäaikaissairaisiin lapsiin ja pitkäaikaissairaiden vanhempien lapsiin keskittyvä avustusjärjestö. Nina ymmärsi, että lapset ja heidän omaisensa tarvitsevat tukea kriiseistä selviytymiseen, kun hänen vanhin poikansa sairastui leukemiaan.

Ulkopuolisen avun tarve kirjanpitoon

Mitä enemmän yhdistys kasvoi, sitä enemmän numeroita oli seurattavana. Nina Brännkärr-Friberg palkkasi avukseen tilitoimiston, mutta tuli siihen tulokseen, että silloinen digitaalinen järjestelmä oli hieman monimutkainen ja sen käyttö tuntui haastavalta. Vuonna 2019 hän otti yhteyttä Noogaan, joka tarjosi hänelle joustavan ja digitaalisen kokonaisratkaisun taloushallintoon. Siitä lähtien Nooga on hoitanut sekä Project Liv:in kirjanpidon että palkanlaskennan.

– Seuraan itsekin tarkasti lukujamme, sillä mielestäni hyväntekeväisyysjärjestön pitäisi pystyä tilittämään jokainen mahdollinen sentti. Halusin kuitenkin tukea asiantuntevalta henkilöltä, joka osaa tehdä myös tilinpäätöksen. Nooga pystyi tarjoamaan räätälöidyn paketin, jotta saisimme juuri tarvitsemamme palvelut, hän kertoo.

Yhdistyksen rahoitus koostuu rahastojen ja säätiöiden tuista, yksityishenkilöiden ja yritysten lahjoituksista sekä verkkokaupasta ja erilaisista tapahtumista saaduista tuotoista. Myös apteekki myy Project Livin tuotteita ilman lisäkustannuksia. Lisäksi yhdistyksellä on useita kannatusjäseniä, joista yksi on Nooga.

Verot ovat yhdistyksille hankala asia

Nina Brännkärr-Friberg on erittäin tyytyväinen Noogan nopeaan asiakaspalveluun sekä asiantuntemukseen. Hän mainitsee esimerkkinä arvonlisäveron, joka huolestuttaa monia yhdistyksiä.

Mikä osa liiketoiminnasta on arvonlisäveron alaista ja miten se tulee raportoida kirjanpidossa? Nämä ovat usein kysyttyjä kysymyksiä, joihin Noogan henkilökunta osaa vastata helposti. Project Liv:in kannalta se on relevantti kysymys, koska yhdistys on päättänyt pitää verkkokauppansa myynnin arvonlisäveron alaisena.

– Minulla on Noogalla oma yhteyshenkilö, jolle yleensä soitan ja kenen kanssa keskustelen silloin kun olen epävarma. Pidän siitä, että Noogalla työskentelevät ihmiset ovat ennakoivia ja tekevät uusia ehdotuksia. He ovat nuoria, innokkaita ja osaavia nykyaikaisissa digitaalisissa ratkaisuissa.

Netvisor helpottaa paljon

Nina Brännkärr-Friberg on erityisen tyytyväinen käyttäjäystävälliseen laskutus- ja kirjanpito-ohjelma Netvisoriin. Mobiilisovelluksen avulla hän voi helposti hallita maksuja sekä skannata kuitit ja matkalaskut.

– Ohjelman käyttö on loogista ja helppoa, jopa taitamattomille käyttäjille. Uskon, että myös monet pienemmät yhdistykset hyötyisivät suuresti ohjelmasta ja avusta, jota ulkopuolinen tilitoimisto voi tarjota yhdistysten taloushallintoon.

Nooga tekee yhteistyötä pienten ja suurten yhdistysten ja järjestöjen kanssa Suomessa ja Ruotsissa. Suurin osa tarvitsee kirjanpitopalveluita, mutta suuremmille yhdistyksille myös palkanlaskentapalvelut ovat tarpeen. Monet ovat kiinnostuneita aloittamaan laskutus- ja kirjanpito-ohjelmiston käytön, johon Nooga on erikoistunut. Ohjelma on erittäin suosittu, koska se voidaan integroida myös muihin yhdistysten käyttämiin järjestelmiin, esimerkiksi jäsenmaksujen rekisteröinti- ja laskutusohjelmiin.