Bokföring, Ekonomiförvaltning, Nooga

En dag som praktikant på Nooga

10.11.2021

Yrkeshögskolan Centria erbjuder möjlighet för personer som tidigare avlagt en högskoleexamen, att uppdatera sitt kunnande med en utbildning inom digital företagsekonomi. Kom med och se hur en höstig tisdag såg ut som praktikant på Nooga!

Yrkeshögskolan Centria erbjuder möjlighet för personer som tidigare avlagt en högskoleexamen, att uppdatera sitt kunnande med en utbildning inom digital företagsekonomi. Själv blev jag Tradenom år 2010 och upplevde att jag önskade nya utmaningar i karriären. Jag blev inspirerad och beslöt att delta i utbildningen och i mina studier var fokus förutom på digital företagsekonomi, även mycket på ämnen inom ekonomiförvaltning. Med tanke på detta var Nooga en lämplig praktikplats för mig. Totalt är min praktik på Noogas kontor i Karleby 3 månader. Nu tänkte jag berätta lite om en dag som praktikant på Nooga.

Kl. 8 – 10

Morgonen var blåsig och kall. Min arbetsdag börjar ofta med genomgång av dagens uppgifter tillsammans med gruppens teamledare. Denna morgon fick jag hjälpa till med att göra utredningsarbete inom bokföring. Morgonens första timmar spenderade jag med att jämföra olika rapporter med betalningar av försäljningsfakturor för att hitta differenser. Intressant! Tack vare utredingen fick vi kundens bokföring att stämma och löst problemet. Varje dag har vi ett kort möte online med vårt team. Vi går igenom vad olika personer gör under dagen och om någon behöver hjälp med något. Teammedlemmarna finns på olika orter: i Karleby, Jakobstad och i Närpes. Det är roligt att se allas ansikten på onlinemötena och att höra hur andra teammedlemmar har det.

Kl. 10 – 12

På förmiddagen fortsatte jag att jobba med uppgiften jag börjat på med tidigare. Detta var en helt ny utmaning för mig. Bokföringen för en årskund skulle göras för första gången från början i Netvisor. Hittills har jag främst behandlat inköpsfakturor, kontoutdrag och gjort försäljningsfakturor för olika kunder. Jag blev klar med uppgiften och tyckte att jag klarade den utmärkt. Vi skall ännu gå igenom uppgiften tillsammans med teamledaren senare under veckan.

” Under praktiken har jag hunnit lära mig mycket om ekonomiförvaltning och bokföring. Jag har tagits väl emot på Nooga och jag har fått uppleva mig vara en viktig del av Nooga teamet.

Med intresse väntar jag på nya utmaningar och en karriär inom ekonomiförvaltning! ”

Sanna Nurila
Sanna Nurila

Kl. 12 – 13

Lunchpausen kom lägligt, jag hade nämligen hunnit bli hungrig. Jag hade med mig vegansk maletköttsoppa och rågröd, mums!

Efter lunchen fortsatte jag med en uppgift jag påbörjat föregående vecka. Uppgiften gällde att hjälpa till med att uppdatera balansspecifikationer och avskrivningar i Netvisor. En liten men viktig uppgift, som underlättar kommande bokslutsperiod.

Kl. 13 – 14

På eftermiddagen jobbade jag ett par timmar med att kontera inköpsfakturor och kontoutdrag för en kund jag tidigare bekantat mig med. Att kontera inköpsfakturor är ett bra sätt att komma igång med arbetsuppgifterna på praktiken och så småningom kan man sedan ta itu med andra typer av utmaningar.

Kl. 14 – 15

På eftermiddagen deltog jag i Noogas månadsmöte för hela personalen. På månadsmötet gås månadens viktigaste nyckeltal och förändringar gällande dem, samt övriga aktuella ärenden igenom. Det är fint på Nooga att man även som praktikant får vara en del av kulturen och verksamheten.

Kl. 15 – 16

Under dagens sista timme gick jag och teamledaren igenom uppgifter jag gjort tidigare. Min uppgift var att göra månadsbokföringen för en kund självständigt, kontrollera arbetet och förbereda för rapporteringen. Uppgiften hade gått bra och i fortsättningen kan jag göra motsvarande mera utmanande uppgifter.

Under praktiken har jag hunnit lära mig mycket om ekonomiförvaltning och bokföring. Jag har tagits väl emot på Nooga och jag har fått uppleva mig vara en viktig del av Nooga teamet.

Med intresse väntar jag på nya utmaningar och en karriär inom ekonomiförvaltning!

Sanna Nurila