Bokföring, Ekonomiförvaltning

Due Diligence

04.08.2023

Vad betyder Due Diligence?

Due diligence betyder “säkerställande av fakta”, och begreppet används ofta i samband med företagsbesiktning. Det handlar om att noggrant granska all relevant information så att man har full förståelse för en situation innan ett beslut fattas, oftast i affärssammanhang.

Vid förvärv och olika företagsarrangemang har Due Diligence, hädanefter DD, kommit att betyda en grundlig undersökning och analys av den verksamhet som förvärvas. DD kan generellt jämföras med en granskning av ett överlåtelseobjekt före det slutgiltiga köpbeslutet. Till exempel vid försäljning av en bostad kan till exempel en konditionsgranskning genomföras, boendemiljön undersökas och bostadsbolagets ekonomi och förvaltning granskas ifall det handlar om en aktieaffär. Dessa steg gör det möjligt för köparen att få en tillräcklig uppfattning om överlåtelseobjektet, iaktta vederbörlig omsorg och försiktighet samt försöka upptäcka och i slutändan undvika sådant som kan vara skadligt eller oönskat för köparen. Om det finns icke-önskade iakttagelser kan det påverka köpeskillingen eller köparens ovilja att överhuvudtaget genomföra transaktionen.

Syftet och målet med DD i en affärstransaktion är samma, att få en tillräcklig bild av vad som köps och, i synnerhet, att vara medveten om de skyldigheter och risker som är förknippade med köpeobjektet. DD kan också genomföras när säljaren vill sätta företaget “i säljskick”. DD belyser förbättringsområden, vars korrigering kan ha en väsentlig inverkan på köpeskillingen.

Vad innebär Due Diligence?

Vid fusioner och förvärv omfattar DD flera olika aspekter av köpeobjektet. DD delas därför vanligtvis upp i tydliga områden, vilket bidrar till att illustrera helhetsbilden. Eftersom DD inte är lagstadgat är köparen och säljaren fria att avtala om dess omfattning. 

Nedan beskrivs några av de vanligaste områden av DD och kortfattat några av de steg som ingår:

Finansiell Due Diligence

Analys av utvecklingen av omsättningen, lönsamheten och den finansiella ställningen med hjälp av resultat- och balansräkningen. Analys av kassaflöden och kundernas betalningsbeteende. Analys av lönsamheten för kunder och produkter. Analys av budgetar och prognoser.

Skattemässig Due Diligence

Identifiering av potentiella skatterisker. Genomgång av rutiner för skatteanmälningar och skattebetalningar. Granskning av eventuella försenade anmälningar och betalningar samt andra skatteansvar.

Juridisk Due Diligence

Granskning av avtal, företagsjuridiska frågor och potentiella rättstvister.

Due Diligence av personal

Kartläggning av kompetens och erfarenhet. Granskning av personalpolicy och riktlinjer. Granskning av anställningsavtal och lönenivåer. Granskning av personalförvaltning samt arbetsskyddsfrågor.

Kommersiell Due Diligence

Kartläggning av marknads- och konkurrenssituationen. Analys av kontinuiteten i intäktsströmmarna. Analys av verksamhetsmiljön.

Operativ Due Diligence

Kartläggning av processer och arbetsmetoder. Granskning av leveranskedja och logistik.

Due Diligence inom specifika områden (t.ex. finansiell och kommersiell Due Diligence) kommer i många fall att genomföras åtminstone i viss utsträckning. Vilken vikt som olika områden ges beror på vilken branschföretaget är verksamt inom. Om köpeobjektet är en personalbetonad sakkunnigorganisation, kan Due Diligence av personalen vara mycket mer omfattande än, till exempel, i fallet med ett företag inom hotell- och restaurangverksamhet.

Vem gör Due Diligence och hur görs Due Diligence?

DD kan utföras av köparen själv eller av någon som köparen har anlitat. För att uppnå tillräcklig omsorg och säkerhet är det lönt och skäligt att anlita experter med tillräcklig kunskap och färdigheter inom det relevanta området.

DD åtgärder inleds till exempel efter ingåendet av ett sekretessavtal och/eller ett föravtal. Ett typiskt första steg är insamling av uppgifter som ska granskas, vilket görs genom att en begäran om uppgifter lämnas till säljaren. Säljaren samlar in det begärda materialet och överlämnar det till köparen. Utöver denna datagranskning kan DD-åtgärderna exempelvis innefatta besök i lokalerna, intervjuer med nyckelpersoner och inspektioner av olika maskiner och utrustning.

Due Diligence – tjänst från Nooga

Som specialister på ekonomiförvaltning kan Nooga erbjuda en Due Diligence-tjänst som omfattar flera områden och som genomförs effektivt. Vi föreslår fokusområden för Due Diligence, genomför datainsamlingen och åtgärderna samt tar fram lättlästa sammanfattningar av iakttagelserna.

Vårt flexibla tillvägagångssätt och våra ekonomiförvaltningsexperter säkerställer en smidig Due Diligence-process.

Ville Hautala

CFO- och Controller-tjänster

+358 44 5385 566
ville.hautala@nooga.fi