Nooga Consulting

Strategiatyösi aika on tänään

06.10.2020

Muistan elävästi, kun lauma johtajia lähti innolla kohti maaseudulla sijaitsevaa vapaa-ajankeskusta ja päämääränä oli lyödä kahdessa päivässä strategia lukkoon. En kehtaisi kertoa edes koko tarinaa, mutta ehkä voin hieman raottaa tapahtumia, kun olin itse yhtenä innokkaista pakkaamassa laukkuani. Siellä sitten istuttiin luonnonhelmassa ja pohdittiin mennyttä ja tulevaa – ja jos olen rehellinen, niin taisi jäädä aika pitkälti peruutuspeilin tapahtumien ihmettelemiseksi. Päivä, yö ja seuraavakin päivä meni. Kisaväsymys alkoi painaa jo koko porukkaa ja lopulta ensimmäisen päivän annista päätettiin vetää kasaan se, mitä siitä nyt ylipäänsä vedettävissä oli. Uusi uljas strategia oli lukittu ja paperilla. Uupuneena pakkasin hotellihuoneessa laukkuani, kun käteeni osui aikaisempi strategiamme. Katseeni jähmettyi, nauratti, hävetti – olimme keksineet saman pyörän uudestaan.

“Olimme keksineet saman pyörän uudestaan”

Nykyään silloinen työskentelymme saa enää hymyilemään ja onneksi aika on vienyt epäonnistumisen tuskan mennessään. Strategiaguruja on maailma täynnä ja malleja sitäkin enemmän. Osa yrityksistä tarttuu strategiaan kesälomien jälkeen, toisten mielestä ennen vuodenvaihdetta riittää vallan mainiosti. Työskentelyajankohdista, strategiakausien pituudesta tai työskentelymenetelmistä löytyy siis vallan villi kirjo. Strategioiden sisällöt vaihtelevat myös sisääntuloaulaan maalatusta taideteoksesta aina niihin kirjahyllyssä pölyttyviin tiiliskiviin, jotka sisältävät yrityksen toiminnasta kaiken menneen ja muutaman sanan tulevasta. Voiko olla niin, että osassa yrityksissä strategiatyöhön tartutaan vain siksi, että hallituksen ja johtoryhmän vuosikello sanoo niin?

Syksy on erinomaista aikaa strategian tarkasteluun. Toisaalta niin ovat myös talvi, kevät ja kesäkin. Strategia elää ja hengittää. Ilman tätä perusajatusta voidaan gurut, mallit, työskentelyajankohdat, kaudet ja menetelmät kaikki heittää romukoppaan. Perusajatuksen puute johtaa yllä kuvaamaani lukittuun, kömpelöön ja itseään toistavaan strategiaan. Uusi aika, jossa käytännössä kaikki tuntuu olevan murroksessa, vaatii strategiatyöskentelyltä melkein ihmeitä ja nämä ihmeet eivät synny kahden päivän metsäleirillä. Ihmeet eivät synny myöskään odottamalla tai tosiasioiden kieltämisellä. Sekin on varmaa, että ihmeet eivät synny johtajalauman kesken.  

Syksy on erinomaista aikaa strategian tarkasteluun

Innostu strategiasta! Innostu niin, että kukaan ei voi olla huomaamatta sitä. Kutsu kaikki mukaan – koko henkilökunta, asiakkaita, opiskelijoita, kumppaniorganisaatioita, sosiaalinen media. Keskustele, kysy ja kuuntele. Sidosryhmäsi tietävät mitä haluavat ja kuinka he toivovat sen heille toimitettavan. Jos tiimisi haluaa maalata sisääntuloaulan seinään strategian, niin tarjoa kaikki seinät. Jos he haluavat kirjoittaa laulun, niin anna palaa. Strategia on tässä, tänään, aina läsnä. Se edellyttää jatkuvaa dialogia ja osallistamista suurella sydämellä. Hullut ideat ovat parhaita, niistä tulee usein jotain tosi suurta ja näyttävää. Jos et ole vielä kiireiltäsi ehtinyt, niin pysähdythän hetkeksi, hengität ja innostut. Tervetuloa Noogaan – meidän tuella jatkuva ja vuorovaikutteinen strategiatyösi voi alkaa jo tänään.

Innostu strategiasta- ota yhteyttä!

Written by: Timo Räsänen