Nooga, Taloushallinto, Tarkka Company

Yrityksen perustaminen – Oy Tarkka Company Ab

10.04.2024

Yritystä perustettaessa on otettava huomioon erilaisia asioita. Almalla ja Ilmolla on mainio liikeidea, mutta yrityksen käynnistäminen tuntuu hieman hankalalta.

Mielessä liikkuu useita kysymyksiä, joten he päättivät tehdä muistilistan.

  • Kuinka perustamme yrityksen?
    • Mitä huomioimme yritystä perustettaessa?
    • Yrityksen perustamiseen liittyvät kustannukset?
    • Mikä olisi meille sopiva yritysmuoto?
    • Hallituksen jäsenten sekä toimitusjohtajan valinta

Alma ja Ilmo päättivät ottaa avuksi tilitoimiston, jotta kaikki perustamiseen liittyvät asiat huomioidaan mahdollisimman tarkasti. 

Yrityksen perustamisprosessi

Ennen perustamisilmoitusta on päätettävä mm.

Osakkeiden määrä

Alma ja Ilmo päättävät rekisteröidä 100 osaketta, jako 50/50.

Osakepääoma

Alma ja Ilmo eivät sijoita osakepääomaan vaan vapaan pääoman rahastoon -> osakepääoma on sidottua pääomaa, joten varoja jaettaessa vapaan pääoman rahasto on parempi vaihtoehto.

Hallituksen valinta

Alma, Ilmo ja Asko (Ilmon poika) valitaan hallituksen varsinaisiksi jäseniksi, joten varajäsentä ei tarvita. Alma valitaan toimitusjohtajaksi ja Ilmo hallituksen puheenjohtajaksi.

Tilikauden pituus

He valitsevat yritykselleen perustamispäivästä alkaen 12kk eli yhden kalenterivuoden. Tiedossa on, että tilikausi voisi olla myös enintään 18 kuukautta tai vähintään 6 kuukautta.

Yrityksen rekisteröinti

Kotipaikka: Kuopio, toimialakoodi 71126 (perustuen TOL 2008, muut rakentamispalvelut). Yritys on arvonlisäverovelvollinen, koska arvioitu liikevaihto on ensimmäisellä tilikaudella 120 000 euroa.

Arvonlisäverokausi on 1 kk, koska verohallinnon raja on 100 000 euroa/ kk.

Yrityksen rekisteröityessä ennakkoperintärekisteriin asiakkaiden maksaessa yritykselle tehdystä työstä rekisteröitynyt yritys ei tarvitse maksaa veroa maksetusta työkorvauksesta.

Yrityksen on rekisteröidyttävä myös työnantajarekisteriin, koska maksavat palkkoja säännöllisesti.

Rekisteröintien jälkeen, voidaan tehdä perustamisilmoitus Patentti- ja rekisterihallitukselle. Ilmoitukseen on liitettävä kirjallinen sopimus yhtiön perustamisesta, joka kaikkien osakkeenomistajien täytyy allekirjoittaa. Yhtiöjärjestyksen laadinta on myös oleellinen yritystä perustettaessa. Patentti- ja rekisterihallituksen verkkosivuilta löytyy opastettuja perustamispaketteja. Alma ja Ilmo eivät kuitenkaan halua tehdä ilmoitusta itse, joten he päättävät antaa perustamisilmoituksen tilitoimiston hoidettavaksi.

Seuraavat askeleet yrityksen perustamisen jälkeen

Tilitoimisto ilmoitti Almalle ja Ilmolle, että perustamisilmoitus on saatu valmiiksi ja seuraavaksi yrittäjien pitäisi maksaa PRH:n käsittelymaksu.

Maksun suoritettuaan Alma allekirjoittaa ilmoituksen sähköisesti. Perustamisilmoitus toimitetaan PRH.lle maksun jälkeen, sitten yrittäjät odottelevat PRH.n käsittelyä.

Toiminnan aloittamiseksi Alma ja Ilmo ottavat yhteyttä pankkiin avatakseen pankkitilin yrityksen nimiin. Yrityksen pankkitilille talletetaan alkupääomaksi sovittu summa eli 30 000 euroa/ henkilö eli yhteensä 60 000 euroa.

Text: Sofia Peltola, Controller & Accounting Specialist Noogalla

Ilmainen kustannusarvio

Tiesitkö, että voit vaihtaa tilitoimistoa ja kirjanpitäjää milloin vain? Jos olet miettinyt vaihtamista tai haluat kokeilla toista tilitoimistoa niin voimme antaa sinulle nopeasti ilmaisen kustannusarvion.