Lehdistötiedotteet

Edistystä tilitoimistoalalla – klassinen toimisto löytää modernin muodon

21.05.2019

Tilitoimistoala kasvaa ja työntekijöiden tulevaisuus näyttää valoisalta. Digitalisaatio tuo mukanaan uusia työskentelymenetelmiä ja jännittäviä kehitysmahdollisuuksia. Perinteinen tilitoimisto muuttuu nykyaikaiseksi työpaikaksi.

Kevät on yleensä kiireistä aikaa tilitoimistoissa. Eletään hektisiä viikkoja, kun kaikkien asiakkaiden tilinpäätökset on saatava tehtyä. Toisaalta Pietarsaaressa digitaalisia kirjanpitopalveluita tarjoavalla Noogalla kevät on ollut poikkeuksellisen rauhallinen. Ei juuri lainkaan ylitöitä, huomauttaa toimitusjohtaja Monika Ahlskog.

– Asiakkaamme ovat digitalisoineet kirjanpitonsa, minkä myötä he voivat seurata yhtiön taloutta reaaliajassa. Tilinpäätöstä seurataan jatkuvasti koko vuoden ajan, minkä ansiosta kirjanpitäjän työmäärä on tasoittunut ympäri vuoden. Meidän ei tarvitse enää stressata keväisin, sanoo Monika.

Alan liikevaihto kasvoi 6,5 prosenttia

Suomessa tilitoimistoala kasvoi viime vuonna merkittävästi. Tilastokeskuksen mukaan kirjanpito- ja tilinpäätöspalveluiden liikevaihto kasvoi jopa 6,5 prosenttia, mikä ylitti miljardin euron rajan. Vuoden 2018 loppu oli erityisen vilkas ja myynti kasvoi jopa 9,7 prosenttia vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Myös Nooga kasvaa voimakkaasti ja sillä on tällä hetkellä yhteensä 18 työntekijää Kokkolan, Pietarsaaren ja Vaasan toimistoissa. Kilpailu ammattitaitoisista kirjanpitäjistä on kovaa, mutta Nooga on onnistunut rekrytoinnissa hyvin. Monika uskoo, että tämä johtuu pääasiassa siitä, että yritys ei toimi perinteisen tilitoimiston tavoin. Nooga on enemmänkin moderni IT-yritys, jolla on litteä organisaatio ja matala hierarkia.

– Hyödynnämme hyvät ideat riippumatta siitä, kenen suusta ne tulevat. Meille on tärkeää, että Noogan sisällä vallitsee hyvä henki ja jokainen saa tuntea itsensä joukkoon kuuluvaksi. Viime vuoden henkilöstötyytyväisyystutkimuksessa saimme lähes kaikilta työntekijöiltämme erinomaiset arvosanat. Se kertoo meille, että olemme oikealla tiellä.

Digitalisointia pidetään mielenkiintoisena vaihtoehtona

Ne, jotka työskentelevät taloushallinnon parissa, kokevat toimialansa mielenkiintoiseksi ja näkevät digitalisaation mahdollisuutena. Tämä näkyy Taloushallintoliiton joulukuussa 2018 tekemässä tutkimuksessa. Tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia ura- ja palkkakehitystä taloushallinnon työntekijöiden keskuudessa.

Helmikuussa 2019 julkaistut tulokset osoittivat, että koulutus kannattaa. Työntekijöillä, joilla oli KLT-tutkinto (kirjanpito ja laskentatoimi), oli korkeammat palkat ja mielenkiintoisemmat työtehtävät kuin heidän alemmin kouluttautuneilla kollegoillaan. Työnantajat investoivat mielellään sellaisten asiantuntijoiden kouluttamiseen, jotka pystyvät luomaan paremman asiakaskokemuksen.

– Ammattitaitoinen kirjanpitäjä ei ainoastaan tee raportteja ja ennusteita, vaan myös tulkitsee numeroita ja antaa hyviä neuvoja. Asiakkaalle se tuo tärkeää lisäarvoa, sanoo Monika Ahlskog.