Ekonomiförvaltning, Nooga, Taloushallinto, Tarkka Company

Vakuutukset– Oy Tarkka Company Ab

18.06.2024

Perustamisen jälkeen Almalla ja Ilmolla on edessään jännittävää aikaa täynnä uusia mahdollisuuksia ja haasteita. Suunnittelun ja strategiatyön keskellä on kuitenkin helppo unohtaa tärkeä osa yrityksen pitkäaikaista jatkuvuutta: vakuutukset. Alma ja Ilmo haluavat varmistaa, että yritys on asianmukaisesti suojattu ja että vakuutuksilla hallitaan riskejä ja mahdollisia esteitä matkan varrella. Alma ja Ilmo päättävät ottaa selvää, mitkä ovat tärkeimmät vakuutukset, jotka heidän tulisi tietää yrittäjinä. He ottavat yhteyttä tilitoimistoon, joka auttoi heitä perustamisessa, ja pyytävät jälleen neuvoja.

Tilitoimiston neuvonantaja tervehtii Almaa ja Ilmoa iloisesti, kun he saapuvat tapaamiseen, ja tarjoaa heille kahvia ennen kuin he astuvat neuvotteluhuoneeseen. Odottaessaan seuraavaa askelta liiketoiminnassaan he kyselevät paljon vakuutuksista.

Työttömyysvakuutus

Alma ja Ilmo aikovat palkata työntekijöitä, joten työttömyysvakuutuksen ottaminen on pakollista. Tämä suojaa sekä työntekijää, että työntekijää työttömyyden sattuessa. Työntekijöiden työturvallisuuden kannalta on myös tärkeää ja myös pakollista, hankkia tapaturmavakuutus. Tämä kattaa sairaanhoidon ja kuntoutuksen kustannukset, jos työntekijä loukkaantuu työssä. Ryhmähenkivakuutus tarjoaa taloudellista turvaa työntekijöiden perheille työntekijän kuollessa. Ryhmähenkivakuutus on pakollinen.

TyEL-eläkevakuutus

TyEL-eläkevakuutus on myös pakollinen, kun yrityksellä on työntekijöitä. Alma ja Ilmo ovat yrittäjiä, ja kummankin tulisi ottaa YEL-eläkevakuutus, koska heidän tulonsa ovat yli 9010,28 euroa ja he ovat ikäryhmässä 18–67 vuotta. Vaikka heillä olisi useita yrityksiä, tarvitaan vain yksi YEL-vakuutus.

Vapaaehtoisia vakuutuksia

Näiden pakollisten vakuutusten lisäksi on olemassa myös vapaaehtoisia vakuutuksia, joita he voivat harkita yrityksen suojaamiseksi entisestään. Koska Tarkka Company tarjoaa rakennuspalveluja, on erittäin suositeltavaa ottaa vastuuvakuutus. Tämä suojaa yritystä taloudellisilta tappioilta, jos yritys haastetaan oikeuteen toiminnan aiheuttamista vahingoista.

Pakollisen eläkevakuutuksen lisäksi Tarkka Company voi myös tarjota työntekijöille ryhmäeläkevakuutuksen. Alma ja Ilmo voivat yrittäjinä ottaa myös vapaaehtoisen eläkevakuutuksen, joka on verovähennyskelpoinen 8 500 euroon asti/vuosi/henkilö.

Yrittäjien ja/tai yrityksen työntekijöiden suojaamiseksi voidaan harkita vapaaehtoisen henkilövakuutuksen hankkimista. Tähän voisi sisältyä vakuutus työajan ulkopuolella sairauden, tapaturman tai työkyvyttömyyden varalta.

On hyvä muistaa, että kaikki nämä vakuutukset ovat verovähennyskelpoisia, mikä tarkoittaa, että vakuutuskustannukset voidaan vähentää yrityksen verotettavasta tulosta. Alma ja Ilmo päättävät ottaa kummallekin YEL-vakuutuksen, vastuuvakuutuksen ja vapaaehtoisen henkilövakuutuksen. Koska heillä on työntekijöitä, heidän on otettava myös työttömyys-, tapaturma- ja ryhmähenkivakuutus sekä TyEL-vakuutus.

Alma ja Ilmo ottavat yhteyttä vakuutusyhtiöihin ja ottavat vakuutuksia yhtiön nimiin. Nyt kun he ovat saaneet yritysvakuutushankkeen valmiiksi, he alkavat heti miettiä seuraavaa askelta. Kun yritys on perustettu ja toiminnassa, he tarvitsevat kirjanpitäjän hoitamaan taloushallintoa. Pitäisikö heidän tehdä kirjanpito itse vai pitäisikö heidän ostaa kirjanpitopalvelu? Alma ja Ilmo saavat sen selville seuraavassa jaksossa. 

Text: Sofia Peltola, Controller & Accounting Specialist Noogalla

Ilmainen kustannusarvio

Tiesitkö, että voit vaihtaa tilitoimistoa ja kirjanpitäjää milloin vain? Jos olet miettinyt vaihtamista tai haluat kokeilla toista tilitoimistoa niin voimme antaa sinulle nopeasti ilmaisen kustannusarvion.