Referenssit

Harrastuksesta menestyksekkääseen verkkokauppaan

26.03.2024

Lina Björkskog on koulutukseltaan fysioterapeutti, personal trainer ja ravitsemusterapeutti. Hän aloitti pitämään vuonna 2011 terveyteen ja liikuntaan keskittyvää blogia. Lina on aina nauttinut paljasjaloin liikkumisesta kesällä, ja saadakseen saman vapauden tunteen jalkoihinsa hän alkoi käyttää paljasjalkaisia kenkiä harjoittelussaan. Terveyshyödyistä huolimatta hänen mielestään kenkien ulkonäkö ei miellyttänyt jokapäiväisessä käytössä. Paljasjalkakenkien valikoima oli rajallinen, eivätkä vaihtoehdot vastanneet hänen tyyliään tai tarpeitaan.

Paljasjalkakengät luovat paljain jaloin liikkumisen tunteen ja suojaavat jalkojasi teräviltä esineiltä, kylmältä ja märältä. Niiden ohuet, joustavat pohjat mahdollistavat luonnollisen liikkumisen ja mukautumisen alustaan. Leveät kärkiosat edistävät parempaa tasapainoa ja vakautta. Paljasjalkakenkien tarkoituksena on edistää tervettä jalkamekanismia ja suojata jalkoja epätasaisilta alustoilta ja muilta vaaroilta.

Oman lapsen kasvaessa Lina huomasi, että useat lasten kengät eivät tukeneet lasten luonnollisia liikkeitä optimaalisesti. Tutustuttuaan uusiin jalkaterveyttä ja paljasjalkakenkiä koskeviin tutkimuksiin ja huomattuaan, että ihmiset eri puolilla Pohjoismaita pohtivat samaa asiaa, Lina ymmärsi, että hellävaraisemmille vaihtoehdoille olisi suuri kysyntä. Tämä sai hänet perustamaan yrityksensä. Lina aloitti dropshipping-yrityksenä, jossa kengät toimitettiin suoraan toimittajalta asiakkaille. Hänellä oli pieni palautusvarasto perheen saunassa. Myytävät kengät olivat sekä toiminnallisia, että esteettisesti miellyttäviä. Aluksi kenkiä tilasivat lähinnä perhe, ystävät ja tuttavat, mutta ajan myötä asiakaskunta kasvoi erityisesti Linan suositun kuntoilublogin ansiosta.

Dropshipping on etämyyntimalli, jossa jälleenmyyjä ei varastoi tuotteitaSen sijaan tuotteet toimitetaan suoraan asiakkaille toimittajalta tai tukkukauppiaalta, kun tilaus on tehty. Tämä vähentää jälleenmyyjän kustannuksia ja logistisia haasteita, koska varastointi, pakkaaminen ja lähettäminen jäävät pois.

Varasto saunassa kasvoi nopeasti, ja Lina alkoi ottaa valikoimaansa lisää paljasjalkakenkämerkkejä ja -malleja. Marraskuussa 2022 hän perusti osakeyhtiö Widetoesin ja avasi joulukuussa fyysisen myymälän Pietarsaaren Asematielle. Varasto siirrettiin perheen saunasta myymälän pohjakerrokseen. Widetoesilla on noin 10 työntekijää, sekä osa- että kokoaikaisia, jotka työskentelevät sekä verkkokaupassa että fyysisessä myymälässä. Suurin osa myynnistä tehdään verkkokaupassa, jossa 75 % liikevaihdosta syntyy.

Ajan myötä Linan asiakkaat halusivat erilaisia kenkämalleja, kuten leveämpiä kärkiosia, kapeampaa istuvuutta tai korkeammalla varrella olevia kenkiä. Tämä sai hänet etsimään aktiivisesti uusia vaihtoehtoja asiakkaiden tarpeiden täyttämiseksi.

-Minulle on erittäin tärkeää pystyä tarjoamaan sitä, mitä asiakkaat haluavat, Lina sanoo.

-Suuremman varastotilan ansiosta pystyimme tuomaan uusia tuotemerkkejä, mutta nyt se on riistäytynyt käsistä, Jonathan sanoo vitsaillen, ja Lina nauraa ja on samaa mieltä.

Lina Björkskogille on tärkeää pystyä tarjoamaan sitä, mitä asiakkaat haluavat.

Widetoes toimittaa kaikkiin EU-maihin. Kun tilauksia tulee EU:n ulkopuolelta, Lina näkee sen mahdollisuutena tutkia ja varmistaa sujuvat toimitukset ja palautukset. Tavoitteena on laajentaa markkinoita tarjoamalla verkkokauppaa useammilla kielillä. Vaikka suurin osa tilauksista tulee Suomesta ja Ruotsista, asiakkaita on myös muista maista. Noogan kirjanpitäjä ja Widetoesin asiakasvastaava Jennie Paananen huomaa toimitusmaiden monipuolistumisen, kun hän kirjaa myyntiä. Tärkeä tekijä jalkineiden kohdalla on suuri palautusprosentti, jota on vaikea ennustaa ennen ostoa. Lisäksi kansainväliset palautukset aiheuttavat Widetoesille merkittäviä kustannuksia.

Björkskogin pariskunta otti liiketoimintaa askel askeleelta ja ratkaisi ongelmat sitä mukaa, kun niitä ilmeni.

-Me olemme sellaisia ihmisiä, jotka vain aloittavat ja katsovat, mihin se johtaa, he selittävät.

Nooga tuli mukaan toimintaan, kun Linan liiketoiminta kasvoi, eikä hän enää pystynyt hoitamaan kirjanpitoa itse, erityisesti kansainvälisen myynnin lisääntyessä. He hakivat apua kokeneelta tilitoimistolta.

Noogalta on niin helppo saada vastauksia. Jos lähettää sähköpostia tai soittaa, saa nopeasti vastauksen, Lina kehuu.

Nooga hoitaa Netvisorissa Widetoesin kirjanpidon ja palkanlaskennan ja tarjoaa tarvittaessa myös konsultointipalveluja. Jennie muutti myös Linan firman osakeyhtiöksi. Björkskog on todennut, että on turhaa tehdä itse jotain sellaista, jonka joku muu voi tehdä paremmin. Linan mukaan Netvisor sopii erinomaisesti laskujen hallintaan, työajanseurantaan ja palkanlaskentaan. Kun työntekijät ovat rekisteröineet työaikansa Netvisoriin, Lina tarkastaa ne ennen kuin Noogan palkanlaskija Elin Laggnäs suorittaa palkanmaksun. Uusien työntekijöiden osalta Lina lähettää kaikki tarvittavat tiedot Elinille, jotta hän voi lisätä uuden työntekijän Netvisoriin.

Widetoesin fyysinen myymälä Pietarsaaren Asematiellä avattiin joulukuussa 2022. Suurin osa myynnistä tapahtuu silti verkkokaupan kautta.

Björkskog arvostaa yhteistyötä Noogan kanssa, erityisesti sitä, että kirjanpitäjällä on suora pääsy eri maksutapojen raportteihin. Jennie on esimerkiksi voinut hakea raportteja Klarnasta ja Zettlestä ilman, että siihen on tarvittu Linaa. Widetoes on antanut Jennielle omat valtuudet käyttää järjestelmiä ja ladata tiettyjä raportteja. Eri maksutapojen raporttien kirjaaminen erottaa verkkokaupan monista muista toimialoista. Jennie korostaa myös myyntimaan kirjaamisen tärkeyttä, jotta arvonlisäverokantoja voidaan käsitellä kirjanpidossa oikein. Tämä on keskeinen näkökohta niille, jotka haluavat aloittaa sähköisen kaupankäynnin. Muissa EU-maissa asuville yksityishenkilöille tapahtuvassa myynnissä (yli 10 000 euron vuosimyynti) on noudatettava asiakkaan maan arvonlisäverosääntöjä. Widetoesin luottamus Noogaan on ratkaisevaa yritystoiminnan sujuvuudelle toimialalla, jossa muutokset ja uudet säännökset ovat jatkuvia. Aktiivinen lähestymistapa ja ammattitaito ovat avaimia menestykseen.

Jonathan ja Lina Björkskog täydentävät toisiaan hyvin: Jonathanilla on suuret laajentumishaaveet ja Linalla on tavoitteena vastata asiakkaiden tarpeisiin. Koska kysyntää on Saksan ja Espanjan kaltaisissa maissa, laajentuminen Eurooppaan on luonnollista. Tavoitteena on tarjota Pohjoismaiden laajin valikoima paljasjalkakenkiä ja nousta merkittäväksi toimijaksi Euroopassa. Asiakkailta on tullut myös toivomuksia fyysisistä myymälöistä Ruotsissa. Vaikka tällä hetkellä ei olekaan konkreettisia suunnitelmia, se ei ole täysin mahdotonta.

-Saa nähdä, kaikki on mahdollista, Lina sanoo.

Widetoes keskittyy tarjoamaan laajan valikoiman paljasjalkajalkineita yksityiskohtaisilla ja tieteellisesti perustelluilla tuotekuvauksilla. Pyrimme tekemään ostokokemuksesta yksinkertaisen ja sujuvan kaikille asiakkaille, riippumatta heidän aiemmasta tietämyksestään paljasjalkakengistä tai liikunnasta. Tavoitteenamme on tehdä asiakkaidemme ostosten tekeminen helpoksi, jotta he voivat sen jälkeen tuntea itsensä motivoituneiksi ja hyvin perillä asioista.

-Kohderyhmämme on tavalliset ihmiset, ja tarjoamme apua täydellisen tuotteen löytämisessä ja sen terveyshyötyjen ymmärtämisessä, Lina tiivistää.

Tutustu Widetoesin verkkokauppaan täältä: Widetoes