Kirjanpito, Nooga, Nooga Consulting, Nooga Systems, Taloushallinto

Kasvuyhtiön menestysresepti – Valitse itsellesi kasvutiimi

03.09.2021

Sähköposteja, puheluja, somea, palavereja, pikaviestejä – kaikki vaativat huomiosi ja usein vielä tässä ja nyt. Onneksi olet turvassa, kun sinulla on multitasking, stressinhallintakeinot sekä ajanhallintasovellus. Siinähän ehtii vielä luppoaikoina päivitellä iloisia kuvia someen. Kurkataanko kuitenkin myös hieman toisenlaiseen todellisuuteen. Olet heti aamulla ensimmäisestä videoneuvottelusta myöhässä ja yrität vetää sen autosta linja pätkien. Kukaan ei kuule juuri mitään, mutta kohteliaisuuttaan he hymyilevät, vaikka sinulla ei ole kyllä mitään mahdollisuutta katsoa näyttöä liikenteen seassa. Saavut toimistolle ja nappaat kahvin vauhdista. Huomaat pöydällä keksejä ja isket niihin kiinni, kun muistelet edellistä päivää, jolloin pikaisesti seisten läpijuostu lounaskin jäi syömättä. Nyt on vasta ensimmäinen vartti kuvattu työpäivästä, mutta jo tässä vaiheessa on päivän selvää, että monissa yrityksissä on kiire – siis KIIRE!

Mistä kaikki kiire sitten oikein tulee? Tähän on verkko täynnä toinen toistaan parempia vastauksia, mutta meillä Noogassa on totuttu tekemään asiat Keep it simple -periaatteella kaikenlaisen hässäköinnin minimoimiseksi. Asia on hyvin yksinkertainen – Kun haluat kasvaa, niin panosta kaikki resurssit siihen ja kysy jokaisen päätöksen edessä, että liittyykö tällä hetkellä tekemämme kasvuun. Oleellista on myös heti aluksi määrittää kasvukeinot. Tehdäänkö kasvu esimerkiksi digiloikalla, yrityskaupalla, investoinnilla, lähtemällä uudelle markkina-alueelle vai jopa useiden keinojen yhdistelmällä?

Miten kasvuun keskittymisessä ja kiireen karistamisessa sitten onnistuu? Ylimääräisiä resursseja tuskin lojuu kenelläkään käyttämättä. Noogassa haluamme olla enemmän kuin tilitoimisto ja siksi tarjoammekin halukkaille kasvutiimimme käyttöön. Kasvutiimi koostuu useista asiantuntijoista, jotka voivat edustaa esimerkiksi raportointia sekä taloushallinnon ja liiketoiminnan kehittämistä, palkkahallintoa, kirjanpitoa ja erilaisia järjestelmäratkaisuja. Jokainen kasvutiimi on yksilöllinen ja siihen kutsutaan juuri ne asiantuntijat tiimistämme, jotka vastaavat parhaiten kyseisen asiakkaan tilanteeseen.

Mitä kasvutiimi tekee käytännössä? Kasvutiimi tutustuu ensimmäiseksi yrityksen nykytilaan ja tahtotilaan. Näiden keskustelujen pohjalta laaditaan prosessikuvaukset ja kehityssuunnitelma. Tämän jälkeen kasvutiimi kartoittaa yrityksen valitsemien kasvukeinojen potentiaalia ja tekee selvityksien pohjalta ehdotuksia. Työn edetessä siirrytään kannattavuuslaskelmiin ja niiden pohjalta tehdään lopulliset päätökset kasvukeinoista sekä laaditaan kasvusuunnitelma. Tämän jälkeen kasvusuunnitelmaa ja tehtyjä toimenpiteitä seurataan, jotta kasvulle on tarjolla riittävät resurssit ja tärkeysjärjestys pysyy sovitulla tasolla. Kasvutiimi tuottaa jatkuvasti kasvua tukevaa dataa, kuten esimerkiksi investointilaskelmia.

Lyhykäisyydessään kasvutiimissä on kysymys yritysjohdon kumppanista, joka tukee kasvuun keskittymisessä ja tarjoaa resursseja sekä osaamista kasvun varmistamiseksi. Kasvutiimin työskentely näkyy yrityksessä jatkumona. Prosesseja, suunnitelmia, laskelmia ja raportointia tarkastelleen kriittisesti ja säännöllisin väliajoin, jotta paras mahdollinen tehokkuus saavutetaan ja käytössä on jatkuvasti uusin tieto sekä kehittyneimmät digitaaliset työkalut. Kasvutiimin voi myös rakentaa yrityksen nykyisistä resursseista, mutta tällöin samaan lopputulokseen päästäisiin vasta usean eri alan asiantuntijan työpanoksesta varaamalla. Lisäksi ulkoistettu kasvutiimi ”huojuu” vähemmän, koska työt tehdään tiimissä ja vakiojäsenten lisäksi tarjoamme myös varahenkilöt jatkuvuuden varmistamiseksi tilanteessa kuin tilanteessa. Kasvuyhtiössä viihtyvät kaikki – asiakkaat, henkilöstö ja muut sidosryhmät – tervetuloa mukaan!

Written by: Timo Räsänen